دانشگاه علوم پزشکی همدان

معرفی طب ایرانی

طب سنتی ایرانی یکی از قدیمی ترین و موثرترین علوم طبی در جهان است، طب سنتی ایرانی کاملا بر اساس علم و منطق و فلسفه بوده و بسیار دقیق و پیشرفته است. در طب سنتی ایرانی حفظ الصحه و یا حفظ سلامتی بدن بسیار پر اهمیت تر از درمان بیماری است، حکمای ایرانی دریافته بودند که حفظ سلامتی بدن بسیار راحت تر از درمان بیماری است و در صورت بیماری هم غذا درمانی بسیار مهمتر از دارو درمانی است زیرا به اعتقاد طبیبان ایرانی دارو موافق بدن انسان نیست و تنها باید به عنوان راهکار آخر از آن استفاده کرد. طب ایرانی کلی نگر است و دو مولفه مهم یعنی مزاج و اخلاط از مهمترین مبانی طب ایرانی است.

 

تاریخچه طب ایرانی

طب سنتی ایرانی ریشه در دانش و تجربیات پزشکان ایرانی از 3000 سال پیش دارد طبق نقل سیریل الگود مورخ پزشکی قبل از طب یونانی وجود داشته است و ایرانیان اصول آن چیزی را که طب یونانی نامیده شده، به یونانیان تعلیم دادند و در ایران قدیم وضعیت طب پیشرفته تر از آشور بود. گستره این دانش به دانشکده های جهانی سرایت نموده به گونه ای که کتاب طبی ابن سینا (القانون فی الطب) به مدت 500 سال در دانشکده های پزشکی اروپا و آسیا تدریس می شده است. اما در دوران قاجاریه، به دلیل سیاستهای حکومت مرکزی و هجمه فرهنگ غرب و گسترش اندیشه غربگرایانه، فراگیری این بخش از اندوخته های علمی دانشمندان ایرانی رسما کنار گذاشته شد و انتقال آن به نسلهای بعدی به آموزش غیر رسمی از متون و کتب بجا مانده از آن دوران و  انتقال سینه به سینه محدود شد.

از سوی دیگر علیرغم بهره گیری طب رایج از تکنولوژی های پیشرفته و استفاده از داروهای شیمیایی پرقدرت، عوارض جانبی مداخلات درمانی، هزینه بالا و در برخی از موارد عدم حصول نتیجه مطلوب درمانی و ..... منجر به اقبال مردم جهان به طب بومی و سنتی شد به گونه ای به طوری که اهمیت این موضوع برای سازمان بهداشت جهانی نیز پوشیده نماند و پروتکلی برای ساماندهی طب های مکمل و جایگزین به تصویب این سازمان در سال 2000 میلادی رسید.

در همین راستا پس از سالها تلاش و پیگیری مستمر، سرانجام در مهر ماه سال ۱۳۸۶ اولین گروه دانشجویان رشته طب ایرانی، از میان پزشکان عمومی در مقطع PhD پذیرفته شده و در دانشگاه‏های علوم پزشکی تهران، ایران، شهید بهشتی و شاهد مشغول به تحصیل شدند و رشته طب سنتی به طور رسمی تاسیس گردید. در پی آن در سال 1397 گروه طب ایرانی در دانشگاه علوم پزشکی همدان تشکیل شد و مجوز راه اندازی و پذیرش 3نفر دانشجو در مقطع PhD در سال 1398 را اخذ کرد و متعاقب آن در سال 1399 موفق به پذیرش دانشجو در این رشته- مقطع شد. همچنین علاوه بر ارایه دو واحد درس نظری طب سنتی و مکمل برای رشته های مختلف،  از فروردین ماه   1402برای اولین بار در سطح کشور دو واحد بالینی در مقطع کارورزی پزشکی (به صورت اختیاری) ارائه می شود.